Dobro leto po premieri so pri MAN-u dopolnili ponudbo tovornjakov nove generacije z opcijskim sistemom kamer, ki nadomeščajo vzvratna ogledala ter novim, bolj aerodinamičnim, senčnikom.

Kot prvi proizvajalec tovornjakov je MAN sistem kamer ponudil za vse tovornjake v svoji ponudbi, torej tudi za manjša distribucijska vozila iz serije TGL. Rešitev so poimenovali OptiView in nadomešča vsa ogledala na kabini, torej tudi sprednje ogledalo ter ogledalo nad desnimi vrati. Slika kamer se prikazuje na dveh visokoresolucijskih zaslonih, ki sta nameščena na A-stebričkih ter tudi na zaslonu multimedijskega sistema na armaturni plošči. Voznik lahko izbira med različnimi prikazi, ki povečujejo vidno polje in zmanjšujejo mrtvi kot. Prav tako je v sistem integrirana asistenca za zavijanje. Sistem OptiView bo mogoče naročiti od oktobra dalje.

 

Do 3,7 % manjša poraba goriva

Nova generacija MAN-ovi tovornjak je že prinesla do 8,2 odstotka manjšo porabo goriva, sedaj pa gredo v Munchnu še korak dlje. Razvili so nov senčnik za kabine GM in GX, ki izboljšuje aerodinamiko ter zmanjšuje zračni upor, prav tako k manjšemu zračnemu uporu prispevajo kamere namesto vzvratnih ogledal. K manjši porabi sedaj prispeva še dinamično upravljanje navora – to pomeni da se ta zmanjša, kadar ni potrebna največja moč in skupaj z učinkovitim avtomatiziranim menjalnikom MAN TipMatic 12, ki je sedaj postal serijski pri vseh standardnih vlačilcih, prispeva še k dodatnemu zmanjšanju porabe goriva. Skupni prihranki pri tovornjakih z motorjem D26 tako lahko znašajo do 3,7 odstotka.

 

Asistenčni sistemi za več varnosti

 

 

Izboljšan je sistem za neželeno menjavo voznih pasov – ta sedaj ne le opozori voznika, ampak tudi aktivno zavrti volan, tako da tovornjak ostane znotraj voznega pasu. Izboljšan je še sistem CruiseAssist, ta omogoča samodejno pospeševanje, zaviranje in ohranjanje smeri znotraj voznega pasu tudi v počasi premikajočih se kolonah oz. prometnih zastojih. Oba sistema sta za modela TGX in TGS že na voljo od julija, pri modelu TGM pa bosta na voljo z oktobrom.

Vir: Kamion&Bus (www.kamion-bus.si)  

 

man venta